5+1 tanács verseny választáshoz

Dönts tudatosan, amikor versenyt választasz

 

 

 

1. Nem kell mindenhol ott lenni!
Szerencsére divat futni. Évről évre emelkedik a futók és a futóversenyeken indulók létszáma. Ez jó! Ez persze magával hozta azt is, hogy ma már nincs olyan hétvége, amikor ne lenne valahol valamilyen futóverseny. Ez is jó! Viszont nem kell minden versenyen elindulni, vagy ha sok versenyen is veszel részt, nem kell mindenhol valóban versenyezni. Évente 2 (na, jó 3) versenyre lehet csúcsformát időzíteni: egy tavasszal, egy ősszel (esetleg egy nyár végén). A többit maximum a közösségért, barátokért, hangulatért vállald be! És ne feledd, attól még nem dől össze a világ, ha nem idén, hanem jövőre lesz meg pl. a Balaton kör.

2. Felkészültségednek megfelelően válassz távot!
Ezt olyan nagyon nem kell magyarázni. Bármilyen versenyen is indulsz, fontos, hogy tisztában legyél az edzettségeddel, állapotoddal. Ha azt szeretnéd, hogy a verseny élmény és ne szenvedés legyen, szánj időt a felkészülésre, vagy elégedj meg rövidebb távval!

3. A verseny ünnep legyen!
Amennyiben megfelelően felkészültél, akkor a verseny a megkoronázása, a jutalma lesz az addig elvégzett munkának. Ha minden hétvégén versenyről-versenyre jársz, előbb-utóbb elveszed magadtól azt az ünnepi érzést, amit egyébként a célba érkezés öröme tud adni.

4. Vigyázz a pénztárcádra!
Nem arra gondolok, hogy a versenyen megbízható ismerősre bízd a vagyontárgyaid, hanem arra, hogy ne költsd minden pénzed versenynevezésre! Egy-egy ismerősöm olyannyira fanatikus versenyző, hogy olyan anyagi terheket vállal futóverseny miatt, amit nem tud teljesíteni. Ne már! Inkább nevezz időben, amikor még kedvezőbb ára van a nevezéseknek, vagy válassz ingyenes eseményeket, közösségi futásokat. Évente egy-egy kiemelkedő eseménnyel jutalmazd meg magad!

5. Hagyj időt a regenerálódásra!
Ha a pénztárcád meg is engedi, hogy minden hétvégén a Föld másik pontján indulj egy versenyen, a szervezeted előbb-utóbb akkor is megálljt parancsol majd. Nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy ha már elindulsz egy versenyen, akkor ne told végig teljes erőbedobással. Ezt viszont nem lehet minden héten megcsinálni, vagy legalábbis nincs sok értelme. Inkább fuss még 10-20-30 év múlva is, semmint, hogy egy év alatt tönkre tedd magad!
 

 


+1 Válassz olyan versenyt ahol a kísérőid is jól érezhetik magukat!
Lehet, hogy szívesebben kísérnek el barátaid, családtagjaid egy-egy versenyre, ha a verseny választás során rájuk is gondolsz. Ezért szeretek szép városokban, szép tájakon futni. Így a verseny előtt, után lehet várost nézni, kirándulni, aminek a „nem futó” csapattagok is örülnek. Ha a kísérőid már barátkoznak a futással, akkor válassz olyan helyszínt, ahol van az ő számukra is megfelelő távú verseny.

 


Fel