6+1 indok, hogy miért éppen Isztambul

Tudod már, hol futod a következő maratonodat, félmaratonodat?

 

 

 

1. Mert átfutni a Boszporusz felett nem mindennapi élmény

Isztambul a nagy találkozások városa. Az egyetlen olyan város, amely egyszerre európai és ázsiai város is. A választó vonal a két kontinens között a 30 km hosszúságú Boszporusz tengerszoros. A Boszporusz-híd pedig az, ami összeköti a két földrészt.

A múlt században épült acélpilléres függőhídról sokféle legenda kering. Szomorú tény, hogy megépítése óta több százan vetették magukat a hídról a mélybe, így vetve véget életüknek. Ennek következtében a hídon ma már a gyalogos forgalom nem engedélyezett, kivéve a maraton napján. Ezért a helyi lakosok egy része, akkor is elindul a futóverseny valamelyik távján, ha egyáltalán nem kíván egy métert sem futva megtenni, csak azért, hogy évente legalább egyszer átsétálhasson a Boszporusz felett Ázsiából Európába.

2. Mert tele van a város kalandos helyszínekkel

Nem véletlen, hogy több szórakoztató kalandregény, vagy éppen hollywoodi film választotta helyszínének Isztambult. Ugye megvan a jelenet, amint James Bond titkos üzenetet vesz át a Hagia Sophiában, majd a földalatti Yerebatan Saray-ból kémleli az oroszokat? (Sean Connery Oroszországból szeretettel) Vagy amint az Elrabolva 2 főhőse (Liam Neeson) az isztambuli háztetőkön futkosva próbál leszámolni ellenfeleivel, vagy a mindig nyüzsgő Nagy Bazárban keres menedéket? Esetleg Robert Langdon professzor „világ megmentése” (Dan Brown: Inferno) pont Isztambulban?

A történetek kitaláltak, de a helyszínek valóságosak, és pont olyanok, mint a fent említett alkotásokban. Mondjuk a háztetőn futkosást mi kihagytuk, legalábbis első alkalommal.


3. Mert imádjuk a baklavát

Isztambul a baklava városa is. A gasztronómiai történelemkönyvek szerint innen, a Topkapi palotából indult keleti hódító útjára ez a csemege, melyet ma már sok konyha vall magáénak. Az biztos, hogy eddig sehol máshol nem találkoztunk vele ennyi féle ízben, formában, méretben.

Nem állítom, hogy a Szent István körúti Török Szeráj étteremben nem jó a baklava, de meg sem közelíti az Isztambulban kóstoltakat. Úton-útfélen kínálják a kisebb, nagyobb üzletek ajtajában állva a dióval, pisztáciával, mandulával töltött szirupos rétestésztát. Nagy önfegyelem szükséges hozzá, hogy ennek a csábításnak ellenálljon az ember. Utunk során mi bizony híján voltunk ennek.


4. Mert sokszínű a város

A mindig pezsgő Isztambulban a különböző kultúrák és vallások keveredésével és érdekes történelmével ismerkedhetünk meg. Jó példa minderre a már említett Hagia Sophia (Szent Bölcsesség) bazilika, mely eredetileg ortodox keresztény templom volt, majd később alakították mecsetté.

A közel 15 milliós városban a fő vallás az iszlám, amire a megszámolhatatlanul sok, mindenhonnan látható minaret, valamint a müezzinek imára hívó éneke napi öt alkalommal emlékezteti az Isztambul utcáit járó kalandort.

5. Mert a Nagy Bazárban bármit megvehetsz.

A Nagy Bazár akkor is igazi török élmény, ha nem akar sok pénzt költeni az utazó. Az óriási (60 utcácskából álló) fedett piacon könnyű eltévedni a bőrárut, arany ékszert, szőnyegeket, színes kelméket, illatos fűszereket kínáló üzletek között. Az alkudozós játék kipróbálása miatt azonban mindenképpen érdemes legalább valami apróságot vásárolni. Hogy mennyire fogunk eredeti (úgy értem, mint eredeti márkajelzéssel ellátott, eredeti gyártótól származó) terméket itt kapni? Fene tudja. Én egy bőrpénztárcát vettem a Bazárban - ami azóta is kifogástalan -, de a kedves üzletember megkérdezte BOSS, GUCCI esetleg Tommy Hilfiger márkajelzéssel kérem.

6. Mert könnyen megközelíthető

Mindkét isztambuli repülőtérre megy Budapestről közvetlen járat, ráadásul ha időben foglalsz, akkor egész jutányos áron hozzájuthatsz a repülőjegyhez.

+1. Vicces fagyis bácsik vannak arrafelé

Hasznos információkat az Isztambul Maratonról itt találsz:

Istanbul Eurasia Marathon
2015. november 15.

Fel