4+1 indok, hogy miért éppen Róma

Tudod már, hol futod a következő maratonodat, félmaratonodat?

 

 

 

Mert ezt a várost látni kell! Akár többször is!

Róma valamennyi nevezetességét úgy sincs értelme felsorolni, hiszen úgy sem fogsz tudni annyi időt ott tölteni, hogy mindet végig járd, pláne ha még Vatikánban is szeretnél nézelődni. Mindenesetre egy római vakáció során kihagyhatatlan látnivaló a város legmeghatározóbb jelképe, a Colosseum, amelyet ha csak kívülről is, de látnunk kell. Nem maradhat ki az amfiteátrum szomszédságában lévő, romantikus sétára is alkalmas romterület, a Forum Romanum, amely az egykori antikváros szíve volt. A Spanyol lépcsőt napsütésben és sötétedés után, az esti fényeknél is érdemes bejárni. Mondjuk nem biztos, hogy a maraton előtti napon kell lépcsőzni (138 lépcsőfok), utána meg nem biztos, hogy menni fog. Nem baj, ha nem tudod a történetét, hagyd, hogy hasson rád! Ha hiszel a babonákban, és szeretnél még visszatérni Rómába, akkor a Trevi kútba kell a kútnak háttal állva, a vállad felett egy érmet bedobni. Aztán fordulj meg és nézd meg ezt a remekművet is. 2015 végén fejeződik be a kút rekonstrukciója, úgyhogy jövő tavasszal teljes pompájában csodálhatod. Bármennyire is csábító a gondolat, Anita Ekberg fürdőzős jelenetét ne próbáld megismételni. Pantheon, Rotonda, Santa Maria dei Martiri – három elnevezés, de ez mind egy épületé. Különböző korokban különböző néven hívták.

Mert itt ettük életünk egyik legfinomabb pizzáját! 

Szereted a pizzát? Rómában ebből nincs hiány, árulják úton-útfélen. A Pantheonhoz közeli, via di Pié di Marmo-n található kis pizzériát ki ne hagyd! Ebédidőben hosszú sorban állnak itt az olaszok, nem véletlenül! Bízz a helyiekben: tudják mi a jó!

Mert itt minden díszlet adott ahhoz, hogy hősnek érezd magad a futásod során

A maraton útvonalának kijelölésénél a szervezők természetesen ügyeltek arra, hogy Róma 1-2 dombja mellett minél több nevezetesség közelében futhass el. Mivel a belvárosból indul a verseny, ezért már az elején igen nagy dózisban kapod a látnivalókat. A rajt hátterében a Colosseum, melletted pedig a Forum Romanum romjai és a grandiózus II. Vittorio Emanuele emlékmű puszta jelenléte megemeli az adrenalin szintedet. Az indulás után 10 perccel már a Circus Maximus és Augustus palotája között "kell" elfutnod, majd jöhet a Piramide, egy kicsit később pedig az Angyalvár és a Szent Péter tér a Bazilikával. A táv második felében vár még rád a Piazza Navona, egy fordító a Piazza del Popolonál, a nagyon hangulatos Spanyol lépcső és a célban ismét a Vittoriano.

Mert a Róma Maraton szervezői nem fukarkodnak a rajt csomag összeállításakor

Évek óta a New Balance a verseny egyik fő támogatója. Ennek köszönhetően a rajt csomag tartalmaz egy kifogástalan minőségű NB hátizsákot és technikai pólót, valamint számtalan egyéb apróságot gél, krém és nasi formájában. A versenyt megelőző kiállításon további ajándékokkal, vagy kedvező áru sportfelszerelésekkel gazdagíthatod a csomagod tartalmát. Nagy expo – sok kiállítóval. Egyszer itthon is lehetne ilyen a maraton előtt!

Mert itt a családtagok, kísérők is futhatnak, amig a főhős versenyez

A maraton rajtját követően egy kellemes hangulatú, 5 km-es fun run veszi kezdetét a "La Stracittadina". A befutónál aztán egész komoly dinom-dánom, zenés őrület várja a célba érkezőket.

A versenyről további hasznos információt itt találsz:

Maratona di Roma

Fel