4+1 indok, hogy miért éppen Firenze

Tudod már, hol futod a következő maratonodat, félmaratonodat?

 

 

 

1. Mert itt legalább három tökéletes testű férfiban gyönyörködhetsz

Nyilván háromnál több tökéletes testű férfit (és nőt) is láthatsz majd a futóversenyen, na de őket mégsem illik úgy igazából megbámulni. Nem így Dávid szobrát. Michelangelo eredeti, monumentális méretű Dávid szobrát jelenleg a Galleria dell’Accademia kupola csarnokában lehet megtekinteni (hétfőn zárva!). Láthatsz egy másolatot a szobor eredeti helyén is, a Palazzo Della Signoria előtt, valamint egy bronzból készült Dávidot a Piazzale Michelangelo-n, mely Firenze leggyönyörűbb, leglélegzetelállítóbb kilátóhelye. Mindhárom helyszínen más-más hatást fejt ki az alkotás, ezért azt ajánljuk, nézd meg mind a hármat!

2. Mert a szédítően látványos Santa Croce (Szent Kereszt) templom terén érsz célba

Itt vigyázz magadra nagyon, mert ki vagy téve a Stendhal-szindrómának (más néven Firenze-szindrómának, vagy hyperkulturémiának)!  Stendhal 1817-es firenzei útján, a Santa Croce templomban tett látogatása során tapasztalt rosszullétet, melyet az óriási adagban jelen lévő, feldolgozhatatlan mértékű, és lenyűgözően szép művészeti alkotások váltottak ki nála. A „betegség” tünetei pedig a hirtelen gyors szívverés, szédülés, önkívületi állapot, zavarodottság, sírógörcs, esetleg hallucináció, ájulás. Ne keverd össze az érzéssel, amit majd a maratoni célba érkezés fog okozni!

3. Mert átfuthatsz a Ponte Vecchio-n (Régi Híd)

Az Arno folyó felett Firenze belvárosába vezető hidat a világ legismertebb hídjai közt tartják számon. A híd mai is működő ötvösök, aranyművesek boltjaival van beépítve, melyek felett húzódik egy folyosó, ami a Pitti-palotát és az Uffizi Képtárat köti össze. Firenze valamennyi hídját felrobbantották a II. világháborúban, kivéve a Ponte Vecchio-t. A Firenze Maraton 39. kilométere vezet át rajta.

4. Mert a Vivoliban fagyizhatsz

Nyilván eléggé szubjektív, hogy kinek melyik a világ legjobb fagyizója, de a Vivoli azt állítja magáról, hogy övé ez a cím. Megkóstoltuk és bizony eléggé jónak bizonyult a mi értékítéletünk szerint is a fagyijuk, amit igazán különleges ízekben készítenek.  Ha a fagyi előtt helyi ételekkel kedveskednél magadnak, akkor bátran válaszd akár a kisebb helyi ételbárokat, vagy az éttermeket attól függően, hogy éppen paninit, pizzát, valamilyen tésztát, esetleg firenzei steaket ennél helyi chiantival leöblítve.

+1. Mert kiváló célpont akkor is, ha csak egy hosszú hétvégére van időd elutazni

Budapestről könnyedén megközelíthető a város. Repülővel Pisáig tudsz utazni, majd onnan - a híres ferde óratorony megtekintését követően - nagyjából másfél órás vonatozással juthatsz el Firenzébe. A városban és a környező vidéken természetesen hónapokat is szívesen eltöltene az utazó, de a főbb nevezetességeket egy jól szervezett hosszú hétvégén is meg lehet nézni, főleg ha 42 kilométert futva teszel meg. A maraton útvonala a legtöbb nevezetességet érinti!

A Firenze Marathon versenyről, megfelelő szállásról a szokásos információkat itt találod.

Fel