GARMIN Vivofit

by Super User
on 15 április 2014

Egy profi edzőtárs a nap 24 órájában?

  

Kell ez nekem, kezdőnek?

Hogy mennyire nem vagyok kütyü mániás? Nagyon nem! Nem hordok normál órát sem, futó órát meg két hónappal ezelőtt még nem is láttam közelről. A telefonom sem okos (bár egész sok telefonszámot megjegyez). Engem ez az őrület elkerült eddig, de néhány hete kaptam egy Garmin Vívofitet + a pulzusméréshez egy mellkas pántot. Nos, azóta? Ezzel kelek és fekszem. 

Az egész azzal kezdődött, hogyha már futogatok, akkor azt mérni kell, mert így fogom látni a fejlődést. Először csak az időt mértem a nem okos telefonommal, mert az edzéstervem azt írta elő, hogy legalább X percet töltsek el mozgással. Aztán már a táv is érdekes lett. Mivel futópályán köröztem vagy a Margitszigeten futottam viszonylag könnyen követhető volt, hogy mennyi is az annyi. Mindezt rögzítettem (ha nem felejtettem el) egy táblázatba. Néhány hónap után valóban jó volt visszanézni, hogy javul a teljesítményem. Nem mintha különösebben fontos lenne a teljesítményem, hiszen én tényleg csak az egészségem megőrzésért, a jó közérzetért és a jó hangulatért futok.

És akkor kipróbáltam egy Garmin Forerunner 310XT-t. Persze nem az enyém, de ha már ilyen csoda közelébe kerültem nehogy már kihagyjam. Szóval ez az óra mindent tud. Amit én addig csak utólag számolgattam és saccolgattam, azt mind azonnal tudta és jelezte is nekem, majd kimutatásaival segítette az edzések értékelését. Viszont arra is rájöttem, hogy bármennyire is csúcs szuper nekem nem erre van szükségem, mert túl nagy és túl sokat tud (az én igényeimhez képest). A hozzáértők mérete miatt inkább férfiaknak, tudása alapján pedig a férfiak csoportján belül is a triatlonosoknak ajánlják.

Viszont a „jót könnyű megszokni”elv alapján igényem lett egy órára. Ekkor talált rám a Vívofit. Nem én választottam, ezt kaptam és úgy gondolom, hogy pont azt kaptam, amire szükségem van kezdőként: egy trénert, aki/ami okos, mozgásra ösztönöz, észrevétlenül emeli az edzésadagom és kimondottan jól passzol hozzám. De tényleg!

Mit tud a Vívofit?

Nem ez nem futóóra, egyáltalán nem az. Ez egy fitnesz csuklópánt, amely minden lépést számon tart. Sőt előírja nekem, hogy az adott napon mennyi lépést kell megtennem ahhoz, hogy az egészséges mozgás mennyiség meglegyen. Ez egy kiokosított lépésszámláló, mely futáshoz is kiválóan használható.

Az óra kijelzőjén az aznap megtett lépésszámot, a meghatározott napi cél eléréséhez szükséges hátralévő lépésszámot, vagy jó esetben a cél elérését követően megtett lépésszámot, a lépésszámból kalkulált megtett kilométert, az elégetett kalóriát, az órát, dátumot és a pulzust jeleníthetjük meg.

Hogy ösztönöz mozgásra?

Állítólag – nem csak brit tudósok szerint – egy átlagember minimális napi mozgás szükséglete ahhoz, hogy megőrizze egészségét 10 000 lépés környékén van. Ráadásul ennek a mozgásnak úgy kell eloszlani napon belül, hogy ne legyenek tartósan (egy órán túli) inaktív időszakok.

Ha túl sokat ülök egy beszámoló megírása miatt a számítógép előtt (mint például most) akkor az óra kijelzőjén elindul egy piros vonal, ezzel jelezve, hogy eljött az idő a mozgásra. Felállás, egy kis séta, guggolás, nyújtózkodás majd lehet folytatni az ülőmunkát.

A másik ösztönző erő, hogy a kapcsolódó alkalmazással (Garmin Connect) napi szinten kimutatások készülnek az aktivitásomról. Ha az előírt mozgást elvégeztem jelvényekkel tüntet ki a program és újabb kihívások elé állít. Ha nem sikerül teljesíteni? Na, nekem olyan nem volt amióta használom. Egyszer ugyan majdnem előfordult, de este 9 órakor addig szaladgáltam a lakásban fel-alá, míg el nem értem a kitűzött célt.


A Garmin Connect segítségével kapcsolódhatunk más felhasználókhoz is, nyomon követhetjük az ő aktivitásaikat és versenyezhetünk is egymással.  Én például Vladimirt Moszkvában simán vertem. Hogy ki ő? Gőzöm sincs, de küldött egy gratuláló üzenetet.

Álmomban is velem van

Tényleg éjjel nappal magamon viselem a Vívofitet. Na nehogy már csak úgy a Vívofit nélkül sétálgassak? Feleslegesen? Hova vezetne az, ha nem kerülne be egy-egy lépésem a kimutatásba? Viccet félretéve éjjel azért van rajtam, mert az éjszakai mozgásokat is figyeli.

Arra még nem jöttem rá, hogy ennek mi a haszna, de az biztos, hogy reggel egyből szinkronizálom a Garmin Connecttel az órát és nézem, hogy hogy is aludtam én tulajdonképpen? Vagy az is lehet, hogy ez egy modern erényöv? Mert ugye látszik az éjszakai huncutkodás is.. khm…  Szóval amikor megyek aludni hosszan megnyomom a karpánton található egyetlen gombot és indul is a sleep funkció. Éjszaka egyetlen hiányérzetem volt az órával kapcsolatban: sajnos nem világít.

Összefoglalva: igen, ez az ami kell egy kezdőnek, egy naphosszat számítógép előtt ülőnek! Ha mélyebben érdekelnek a részletek, itt találsz információt:

garmin.hu/termekek/vivofit

Most meg is nyerheted:

futazas.hu/8-kozepso-hirek/2-irany-las-vegas

Fel