Blindtrack a MAC-ban

by Super User
on 14 október 2015

Futónap a látássérültek sportolásának népszerűsítésére a Margitszigeten

 

A Budapesti Sportszolgáltató Központ intézménye az Iharos Sándor Margitszigeti Atlétikai Centrum a BLINDTRACK projekt keretében futónapot szervez a látássérültek sportolásának népszerűsítésére. A kiemelt jelentőségű esemény kapcsán neves sportolók, közéleti személyiségek és önkéntes fiatalok futnak látássérült társaikkal 2015. október 22-én, csütörtökön 16.00 órai kezdettel a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

A rendezvény fel kívánja hívni a figyelmet a BLINDTRACK projekt jelentőségére, az abban rejlő lehetőségekre. Az informatikai alapú fejlesztés révén több ország kutatói adják a szaktudásukat egy olyan technológia megvalósításához, amely a vak és gyengénlátó embereket egy, a testükre erősített öv rezgéseivel segíti a biztonságos futásban. A készülék része egy navigációs rendszer, amely a futópályán lévő összes sportoló helyéről jelen idejű, pontos jelzéseket ad. Világviszonylatban az első ilyen speciálisan felszerelt futópálya telepítését Budapestre tervezik, az elképzelés szerint ennek a Margitsziget ad majd helyet.

A sportnap a figyelem középpontjába kívánja állítani a vak futók igényét és a számukra adható segítségnyújtás fontosságát is. Egyszersmind bíztató üzenetet kíván közvetíteni a látássérült futó-társadalom felé, hogy közülük is minél többen kipróbálják és megtapasztalhassák a futás nyújtotta szabadság lehetőségét és örömét.

A futóprogram során a résztvevők a Margitszigeti Atlétikai Centrum rekortánján futnak, a gyakorlottabbak a margitszigeti futókörön is szaladnak majd.

A rendezvény szervezéséhez felkért együttműködő szakmai partnerek:
•    Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ)
•    Látássérültek Szabadidõs Sportegyesülete (LÁSS)
•    Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ)
•    „Informatika a látássérültekért" Alapítvány
•    Suhanj! Egyesület
•    Ateknea Solutions


A szervezők nagyon sok szeretettel várnak a rendezvényre minden érdeklődőt és sportolni vágyót, hiszen a sportnap alkalmából a Margitszigeti Atlétikai Centrum öltözői és futópályája ingyenesen vehetők igénybe, valamint ismert sportolókkal és közéleti személyiségekkel együtt élhetik át a futás élményét.

Találkozzunk tehát október 22-én 16 órakor a Margitszigeti Atlétikai Centrumban!

Fel