Sportorvos

by Super User
on 13 december 2015

Évente legalább egyszer kerülj képbe Te is az egészségi állapotoddal! Mikor voltál utoljára sportorvosi szűrővizsgálaton?

Ha a folyamatosan növekvő hazai futóverseny kínálat mellett olasz, vagy francia maratonon/félmaratonon is indultál már, jól tudod (ha még nem, akkor majd most), hogy a regisztrációd csak egy orvos által ellenjegyzett egészségügyi nyilatkozattal lesz teljes. Addig meg sem kapod a rajtszámodat, amíg ezt elektronikusan, vagy személyesen be nem mutatod az adott verseny szervezőinek.

Mivel az ottani jogszabályokkal ellentétben idehaza nem szükséges egyik amatőr futóversenyen sem ilyen irat, így az emberek jelentős többségének eszébe sem jut, hogy sportorvoshoz forduljon. A fehér köpenyes szakembereket max akkor látják, amikor már baj van, ha valamilyen sérülés történik, vagy rosszul lesznek egy edzésen, versenyen. Sőt, néha még akkor sem. Amatőr futóként mindaddig én sem jártam sportorvosnál, ameddig nem lettem „futazó”, és nem volt ez feltétlenül szükséges. Most azonban a negyedik X közelébe érkezve úgy gondoltam, akkor járok el helyesen, ha egy alapos vizsgálatra szánom rá magam, és nem csak a pecsétet kérem a vérnyomás vizsgálat mellé.

Amennyiben Te is a hosszú távú, több órás futásokon töröd a fejedet, és belekóstolnál a maratonok világába, vagy éppen ellenkezőleg, már régóta űzöd ezt a sportot, de a korod miatt indokolt lehet, akkor mindenképpen ajánlatos évente egy sportorvosi szűrővizsgálaton részt venned!

A vizsgálat sor teljesen egyszerű, nem tart sokáig. Nézzük sorban, hogy pontosan min kell keresztül menned:

  • Az egész egy részletes kérdőív kitöltésével kezdődik – szakszóval anamnézis, azaz kórelőzmény felvétel céljából. A kérdőív gondos kitöltése lehetővé teszi az egészségügyi problémák 75%-nak kiszűrését. A célzott kérdésekre érdemes körültekintően válaszolni, ezzel segítve az orvost az esetleges probléma feltárásában. Hangsúlyozom én alapvetően egészségesnek érzem magam, de a kórtörténetemben, azért egy-egy régi csonttörés, ízületi, vagy szalag probléma, esetleg valamilyen allergia szerepel.
  • A mindenre kitérő kérdőív kitöltése után következhet a tényleges orvosi fizikális vizsgálat, ahol sor kerül a szív-, és a keringési rendszer vizsgálatára (vérnyomás, pulzus, szívhangok), a légző rendszer-, mozgásszervek, idegrendszer és szem vizsgálatára, valamint 12 elvezetéses nyugalmi EKG-, vér- és vizeletvizsgálatra is. Van olyan hely, ahol csak külön beutalóval végzik el ezeket, és persze van ahol ez az alapvizsgálat része. A körzeti orvosnál a vérnyomásmérésen kívül másra ne nagyon számíts!
  • Sportáganként vagy orvosi javaslat esetén még szükség lehet további szakorvosi vizsgálat is (pl.: futás esetében ortopédia.) amelyet az Országos Sportegészségügyi Intézet sportorvosi szakmai protokollja ír elő.

Jó esetben mindent rendben talál az orvos, és a vizsgálat eredményeként kiállítja az 1 évig érvényes versenyzési engedélyt, mely szólhat konkrét eseményre - amihez az esemény formanyomtatványát magunkkal kell vinnünk -, de lehet egy általános versenyzési engedély is.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ez egy alap szűrővizsgálat, itt teljes képet nem kaphatsz szíved állapotáról. Ha bármilyen apró rendellenesség felmerül, vagy szeretnél komplett képet kapni szervezeted állapotáról, kiszűrni az esetleges elváltozásokat, akkor érdemes komplex kardiológiai szűrésre jelentkezned, azaz terheléses EKG és szív ultrahang vizsgálat céljából egy kardiológust is felkeresned, mielőtt további extrém terhelésnek tennéd ki a testedet, azzal felesleges kockázatot vállalva.

Ilyenkor jön a kérdés: – Jó, de akkor hova menjek? Nos, ha neked is fontos az, hogy flottul és gyorsan menjen minden, ne fél napot kelljen várnod a vizsgálatokra, és nem mellesleg mindez még kellemes légkörben is történjen, akkor szívesen ajánlom azt a helyet – a Főnix Medical Centert -, ahol az én vizsgálataim történtek!

Fel