Maraton és a kompressziós zokni

Mondhatnám, hogy a legutóbbi maratonomat követően döntöttem el egy kiveséző cikk írását a kompressziós zoknikról, mikor ennek hiányát megéreztem a verseny végén. Valójában egy ismerősöm szólt, hogy írjak erről a cuccról valami hasznosat.

Ha már a „mondhatnám”-nál tartunk, mondhatnám azt is, hogy hosszú évek tapasztalata alapján írom, de ez sem lenne teljesen igaz. A hosszú évek óta futás ugyan megvan, de kompressziós zoknit, illetve szárat (majd a kettő közti különbségre is kitérek), mindössze bő 2 éve hordok versenyeken. Ebből és a mások által begyűjtött információkból gyúrtam tehát össze az alábbi szösszenetet. Most már írhatnék is ugye valami használhatót, végül is nem a rizsa miatt kattintottál ide.

A kompressziós zokni lényege, az elnevezéséből eredően nyomást fejt ki, jelen esetben az alsó lábszárunkra. Itt enyhén összenyomja a bőr alatti vénákat (visszereket), ami által az erek keresztmetszete lecsökken, ettől pedig megnő a vér áramlási sebessége. A vénák nem tágulnak ki és kevésbé pang a vér, így javul a vénás visszaáramlás a szív felé. Ettől a plusz nyomástól tehát sokkal több oxigén és tápanyag jut az izomzathoz, valamint a salakanyagok feldolgozása is felgyorsul, aminek következményeként gyorsabb lesz a regeneráció, a fáradtság is kitolódik, valamint a görcs is kevésbé jelentkezik.

A vér egyirányú áramlásával foglalkozó vénabillentyűk a futás során igen csak le vannak terhelve. Egy megfelelően kialakított kompressziós zokni azonban rengeteg melót le tud venni ezek válláról (már ha van neki). Ezeket a zoknikat ezért úgy alakítják ki, hogy a bokától felfelé haladva egyre kisebb nyomást fejtenek ki, hogy a vér szív felé pumpálását elősegítsék.

Egyéb praktikus hatása még, hogy a hosszú futásnál fellépő izomvibrációk, ütődések, a zokni tartó hatása miatt jelentősen csökkennek, tehát az így kialakuló mikro sérülésekből is kevesebb jut nekünk.

Azt persze jó tudni, hogy nem ettől fog valaki hatalmas csúcsokat futni, de remek kiegészítő lehet hosszú távú futásoknál, illetve kerékpározásnál, valamint a regeneráció gyorsítása miatt jól jöhet hosszú edzések és kimerítő versenyek után otthon a TV előtt. Ha például egy hosszabb versenyed lesz vasárnap, akkor pénteken és szombaton legyen rajtad minél többet, készítsd fel a lábadat a nagyobb terhelésre.

Ebből következik az is, hogy rövidebb távokon szerintem nem nagyon van haszna, de egy kellemes színben akár jól is mutathat a lábakon. Mondjuk, aki egy karácsonyfához hasonlóan minden létező futó kiegészítőt felvesz egy félórás versenyhez, az ezt se hagyja ki, de akkor valami cuki színűt válasszon!


Hogyan vásároljunk kompressziós zoknit/szárat és milyet? Ugye a zokni és a szár között mindössze annyi a különbség, hogy a szárnak nincs alja, tehát az csak a boka feletti rész. Nekem a zokni valamivel komfortosabb érzést nyújt, kényelmesebb, mint a szár, de ez persze egyénenként változik. Kismillió márka létezik ebből és nem feltétlenül a már ismert nagy cégek termékeit preferálnám. Mindenképpen lényeges viszont, hogy méretben pontos legyen, mert csak így fejti ki a megfelelő hatást. Ha szűk, akkor nagyon nyom, ha bő, akkor meg semmi haszna és a térdünkre lóg. Tartson rendesen, de ne legyen túl szoros! Mindenféle varázslatos anyagból készítenek manapság ilyen zoknikat és amiket írnak róluk, az vagy igaz, vagy nem. Úgy sem tudjuk meg. Szóval leginkább kényelmes és légáteresztő legyen, aztán a szín.

Hogyan vegyük fel? Külön van jobb és bal lábra, ezért figyeljünk oda, hogy a megfelelő lábra húzzuk őket. Az első kompressziós száramat Barcelonában vettem, engedve a kísértésnek a maraton előtt. Ott mutogatta el a spanyol néni (vagy katalan, mindegy úgysem értettem, mit mond), hogy melyik lábamra melyiket vegyem fel. Mindkettőn rajta volt a megfelelő oldal spanyol kezdőbetűje. Amikor mutatta még tudtam és azt hittem meg is jegyeztem, de a verseny előtt már semmire nem emlékeztem. Azt azért nem mondom, hogy e miatt esett le verseny közben a rajtszámom, de ez egy másik történet. A rövid agyam miatt utána minden verseny előtt spanyol szótáraztam. Ezt idővel meguntam, ráadásul szembe jött velem egy „jóárasított” kompressziós zokni, amin az angol rövidítés már nem okozott akkora problémát.

Mivel jóból is megárt a sok, ezért a mindennapokban ne legyünk teljesen ennek a rabja. Nemcsak azért mert időnként illik is kimosni, hanem azért is, mert a szervezetünk megszokja a jót és a természetes mechanizmusokat szépen leépíti.

A zoknik tesztelésével kapcsolatos cikkünket itt tudod elolvasni.

Végül egy videó arról, hogyan kell pöpec módon kompressziós zoknit felvenni. Gondolom, innen pár kattintással simán el lehet jutni oda, ahol ez a bácsi a helyes óvszerhasználatot is megmutatja.

Fel