Futózokni teszt

Kompressziós zoknikról általánosságban foglalkozó cikkünket követően, többen is megkérdezték, hogy akkor most milyen márkájú futózoknit is válasszanak valójában, meg az egyik miért is jobb a másiknál? Ebben próbálunk most segíteni...

Az esetek többségében külön kérés volt, hogy lehetőleg ne a tizenakárhányezres kategóriában gondolkodjak, hiszen azért mégiscsak egy zokniról van szó.

Kis türelmet kérve elhatároztam, hogy kipróbálok különböző márkájú futó- és kompressziós zoknikat az edzéseken és a versenyeken, mégis egy fokkal okosabb arc nézzen vissza majd a kérdezőre legközelebb. Ráadásul, idővel újabb márkákat ismertem meg, így elmondható már, hogy elég széles palettát próbáltam ki.

A megfizethető árakat szemelőtt tartva a decathlonos Kalenji, az egyre több helyen kapható "zokni specialista" Moose és a kompessziós termékekben otthonosan mozgó Jiani zoknik és szárak garmadáját hasonlítottam össze, a magam módján. Ezen kívűl még bevetettem a pár évvel korábban vásárolt, spanyol hoko márkájú kompressziós száramat, meg egy-két noname (jólvan na, a Lidl-ben meg az Aldiban vettem) cuccot.

Mind Kalenji-ből, a Moose-ból és a JIANI-ból elég komoly a választék, így beletelt jó néhány hétbe, amíg mindegyiket többször, jó pár mosás után is, ki tudtam próbálni.

Mitől jó egy futózokni?
Itt legkevésbé a benne lévő ezüst ionokra gondolok - amelyek a baktériumok és a szagok távol tartását biztosítanák -, hiszen nincs az az ezüst, ami 2 óra futás után sokat javítana a zoknim bukéján (hidd el, megszagoltam). Ellenben fontos a megfelelő összetététel. A jó futózokni ismérve többek között az, hogy tökéletesen paszol a lábra, a lábujjakra, nem lötyög, nem szorít, nem csúszkál, nem kér enni és jól elvezeti a nedvességet. Ehhez persze megfelelő arányban felhasznált anyagokra van szükség.

Az összetétel nagyjából 90 %-át a szintetikus polipropilén, poliamid, illetve poliészter szálak adják, amelyek egyben a tartósságot és a víz elvezetését is szolgálják. Különböző márkáknál más és más varázsneveket találnak ki ezeknek az anyagoknak, mint pl. Climawell, Coolmax, Isofil, Thermolite. A maradék 10 %-ot pedig a rugalmasságot biztosító elasztán adja. Ha ez megfelelően van kombinálva és szakszerűen van elkészítve, akkor többszöri használat és persze mosás után, hónapok múlva is megmarad a tartása, rugalmassága a zokninak. Persze azt azért jó tudni, hogy a legjobb minőségű zoknik sem örök életűek, hiszen a rendszeres használat, illetve a mosás fokozatosan roncsolja a szálak szerkezetét.

Fontos, hogy olyan varrással készüljön, amiben nincsenek csomók, ezáltal a vízhólyag kialakulásának lehetőségét is tovább szűkítettük. Mivel egyik lábunk tükörképe a másiknak ezért a jobb- és ballábas verziók is előnyt élveznek.

Személy szerint a titokzoknis típusokat csak utcai használatra ajánlom, mert futás közben a cipő peremén megmaradó apróbb kavicsok, törmelékek könnyebben kidörzsölhetik a bokát és környékét. Nyári viseletnek, térdnadrághoz, a Balaton partján viszont tökéletes választás.

A Kalenji legegyszerűbb fehér futózoknija bár olcsó, de nem sokáig bírja a gyűrődést, szóval hosszabb távon ne számoljunk vele! Viszont 2.000 Ft felett már egész jó minőségűek a decathlonos "Run Intensive" és "Kapteren Trail" zoknik.

A jó minőséget a Moose-nál még olcsóbban megkapod, hiszen a legegyszerűbb, 1.000 Ft közeli vékony zoknik teljesen jól tartanak a sokadik használatot követően is. Kifejezetten megszerettem például a "Lightspeed", valamint a kicsit melegebb - ezáltal a hidegben talán jobban ajánlott - "Ultramarthon" és "Motion" típusokat.

A kerékpárosoknak szánt, de futásra is tökéletes "Race" és "Roadmaster" pedig azoknak javaslom, akik a magasabb szárú zoknikat kedvelik.

A Jiani sem csak a futásra specializálta magát, hiszen a webshopjukban kerékpározáshoz, labdajátékokhoz és téli sportokhoz is kínálnak remek zoknikat.

Az olcsóbb Kalenjit kivéve a sarok és a lábujj részeket speckó szövéssel készítik, megelőzve a vízhólyag kialakulását. Persze egy rossz talpbetét, vagy egy beszorult kavics okozta problémán a legjobb zokni sem nagyon tud segíteni.

Számozás, méretek:
Bizonyos eseteket kivéve, lehetőség szerint kerüljük azokat a termékeket, ahol hármasával vannak a számozások. Pl. 44-es lábra nem vennék fel 44-46-os méretű zoknit, de mondjuk 45-46-os lábra már igen. A hivatalos számozások azonban sokszor megtévesztőek lehetnek, hiszen az én 45 pluszos lábamra passzolt már M, L, XL, valamint 40-43, 42-43, vagy 44-46-os zokni is. Ha két méret között hezitálsz, akkor inkább a kisebbet válaszd, mert túl nagy méret esetén a lábujjnál csak összegyűrődik az anyag, ráadásul a kompressziós hatás sem érvényesül. A Jiani termékek esetében megtalálható mérettáblázatban a vádli és a boka körfogata alapján is tájékozódhatsz. Nyugodtan próbálj ki több márkát is, így nagyobb esély van rá, hogy megtalálod a lábadhoz legjobban passzoló zoknit! ció lehet a

Hogy mit alakítottak a "közértes" zoknik? Be kell valljam, semmi különösebb problémám nem volt velük, talán egy kicsit kevésbé tartósak, de szűk pénztárca mellett tényleg nem rossz választás. Ráadásul kettesével vannak számozva. Apró probléma lehet a beszerzés, ugyanis ezek szezonális termékek, így jókora szerencse is kell a vásárláshoz.

Kompressziós zoknik:
Az általam kipróbált decathlonos "Run Kanergy" a Moose "One" és a Jiani kompressziós zoknija is teljes mértékben hozta az elvárt minőséget. Mindhármat kipróbáltam több alkalommal is hosszabb edzéseken, versenyen, vagy nagyobb terhelések után, regeneráció gyanánt. A véráramot nyilván nem elemeztem ki, de a tartásukból és a kifejtett hatásukból azért érezni lehetett, hogy azt az eredményt hozzák, ami a dolguk. Érdekesség, hogy a Moose-nál az XL, Jiani-nál az M, Kalenjinél pedig a 43-46-os számozás volt a lábamra megfelelő méret.

A hazai Decathlon áruházakban azóta már sajnos nem lehet kapni ezt a "Run Kanergy" zoknit, csak egy jóval drágább verziót, közel 20.000 Ft-ért. Külföldről ugyan beszerezhető, de ennek nem sok értelme lenne, hiszen egyéb márkákból is hatalmas a választék idehaza. Így például a Jiani zoknikhoz és a Moose One-hoz több színben is, 5-6.000 Ft környékén simán hozzá lehet jutni különböző boltokban, illetve webshopokban.

Kompressziós szárak:
Én speciel nem nagyon szeretem a zokni résztől különálló szárakat. Ugyan valamivel egyszerűbb felvenni mint egy komprssziós zoknit, de a bokámnál kifejezetten zavar, hogy a zokni és a szár között nincs semmi és "befúj" a szél. Ez ilyen egyéni picsogás csak, viszont triatlon versenyeken praktikus lehet ennek viselése, mert a vízben engedélyezett ennek a használata, a zoknié viszont nem. Az úszás után pedig tényleg nincs arra idő, hogy sokat bíbelődjünk egy kompressziós zokni felvételével.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy valamivel tartósabbak is, mint a zoknival "egybeépített" verziók, hiszen a legnagyobb igénybevétel mégiscsak az ujjaknál és a saroknál van. Akit tehát nem zavar a "szél", annak jó befektetés lehet egy szár megvétele is a már meglévő futózoknik mellé. Főleg, hogy egy csomagot már kevesebb, mint 4.000 Ft-ért is megvásárolhatunk.

Végeredmény:
Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy futottak már emberek egyszerű utcai zokniban és tornacipőben is maratont, sőt olimpiai maratonfutást is nyertek már mezitláb, Abebe Bikila személyében. Ők mind túlélték, mégis azt hiszem, megfelelő lábbeli (zokni, cipő) használatával sokat segíthetünk izületeinknek, valamint jelentősen javíthatunk a futásunk minőségén és a komforérzetünkön.

Jiani kompressziós zoknikat és szárakat a Salus boltokban, vagy a Salus webshopjában tudsz vásárolni).
Moose termékeket például a Spuri boltokban, vagy a shop.peterkropko.com oldalon érdemes keresni.
A Kalenji zoknikat és sportszárakat megtalálod bármelyik Decathlon áruházban (www.decathlon.co.hu).


Fel