Moose pólóteszt

Hőkamerával teszteltük a Moose újdonságátSportfelszerelésekben szakértő barátom több alkalommal is mutatta vadiúj MOOSE futópólóját, ami az elbeszélés alapján gyakorlatilag éppen csak nem futott helyette. Ránézésre tényleg profinak tűnt, akár a dizájnról, vagy a varrásmentes kialakításról beszélünk, de fene tudja manapság, melyik cucc hozza tényleg a tőle várt tulajdonságokat. Annyit dumáltunk róla, hogy gondoltam valahogy utánajárok, mégis mennyi valóságtartalma lehet annak, amit a gyártó állít, miszerint „a test felületéről a nedvességet kivezeti a póló külső felületére, illetve a kevésbé izzadékony területekre, hogy ott télen fűtést, nyáron hűtést biztosítson”.

A különleges tulajdonságokkal felruházott termékek esetében mindig a bizonyítás a legnehezebb, mert a legtöbb esetben laboratóriumi körülmények, vagy speciálisabb vizsgálati eszközök szükségesek, aminek mi általában híján vagyunk. Ebben az esetben azonban egy hőkamerát kellett „csak” szereznünk. Itt ugye nem egy okostelefonokra letölthető kamu hőkamera applikációra gondolok, hanem egy olyan eszközre, amit például különböző házak, vagy ipari berendezések hőtérképes vizsgálatához szoktak használni. Ebből egy hagyományos háztartásban kb. 0 darab van, viszont kisebb keresgélés után segítségünkre volt ebben a „tudományos” kísérletben az ingatlandiagnosztika.hu, személyesen pedig Barabás Attila, amit ezúton is köszönünk Neki!

Mivel ez az egész „kipróbálósdi” október kellős közepén pattant ki a fejünkből, ezért a mintavételi lehetőségek némileg bekorlátoztak minket. Tehát a 30 fokos nyári futásról és a hűtő hatás megtapasztalásáról jövő nyárig le kellett mondjunk, úgyhogy maradt az 8-9 fok és a hő egyenletes eloszlásának vizsgálata.

Viszonyítási alapnak egy normál technikai pólót választottam, olyat, amilyennel a legtöbb futó rendelkezik, hiszen ilyenhez egy magára valamit is adó versenyen már simán hozzá lehet jutni befutó pólóként. Fontos, hogy nem pamut pólóról van szó, hiszen az nem futásra való. Nem tudom mire, de arra nem. Szóval 100 % poliészter.

Először tehát ebben futottam egy tempósat hegynek felfelé. Az iramnak és az emelkedőnek köszönhetően, a hűvös idő ellenére is hamar megindult az izzadás, így fél órán belül elkészülhettek a „mihez képest” fotók. A kontroll monitoron megjelenő képet nem teljesen tudtam értelmezni. A sárga-lila skálán számomra nem voltak egyértelműek a határok. Szép narancssárga voltam, de ennél többet nem láttam rajta. Attila mindenesetre megnyugtatott, hogy a kék-piros színnel skálázott képek - amit majd elküld nekem - sokkal beszédesebbek lesznek.

A levegő hőmérsékletének köszönhetően aztán hamar visszahűlt a testem, és a pulzusom is gyorsan visszaállt a nyugalmi szintre. Még egy kis pihenő után végre jöhetett az átöltözés MOOSE-ba, majd az újabb futás, felpörgetés, izzadás. De ne szaladjunk ennyire előre. Néhány gondolat a pólóról.

Mivel ez egy testre simuló póló, ezért első ránézésre olyan, mintha 2 számmal kisebb lenne, akkora, mint mondjuk egy gyerek póló. A belső felében pedig mindenféle kötésvariációkat látni, mintha a nagymamám kötötte volna. Tehát a kívülről is látható vizuális különbségek belül is más-más szövést jelentenek. Az anyaga puha, rugalmas, kellemes tapintású, jó érzés felvenni és a mozgás is kifejezetten kellemes érzés benne. Ennek ellenére lehet, hogy egy számmal kisebbet választottam, mert az őszi tartalékolásban megnövekedett alhasi tájék, folyton ki akart kandikálni a póló alól. Mindenesetre betűrve nem volt ilyen problémám.

20 perc tempós futás rendesen megdolgoztatta a verejtékmirigyeket, szóval mehettem újra egy kis fotózásra. A képek továbbra sem voltak látványosak számomra, de bízva Attila szakértelmében, érdeklődve csekkoltam másnap az elektronikus postaládámat.

És lőn világosság, egész jó fotók készültek, mármint szignifikáns különbség tapasztalható a pólók között. A nyugalom megzavarásának elkerülése és a 18 év alattiak szexuális védelme érdekében a deréktáj alatti részeket kitakartam. Külön kérésre a forroagyekkukachotmail.com címen megrendelhető.

Na de lássuk a képeket és értelmezzük:

A futás előtti képen (első kép) ragyogóan látszik, hogy száraz állapotban a normál futópóló is képes arányos hőelvezetésre. A második, harmadik képből aztán kiderül, hogy futást követően a maximum hőmérséklet magas ott ahol megizzadt a test, a minimum meg nagyon alacsony, azaz a testhőt nem egyenletesen osztja el, így kimondhatjuk, hogy csak az izzadtságtól testre tapadt foltokban tart melegen a normál technikai póló. A negyedik, ötödik képen (MOOSE pólóban) egy jóval arányosabb hőeloszlás látható, akár a váll, mellkas, has környékét, akár a hát részt figyeljük.

Összességében meggyőzőek a felvételeken látottak, a képek önmagukért beszélnek. Egyetlen problémám csak a hasi résszel van, de ennek nem a termék az oka. Ahogy írtam, egy mérettel nagyobbat kellett volna vennem. Mivel fehér színben is lehet kapni, azt már nem bébi méretben fogom megvásárolni. Nyáron pedig megcsináljuk a tesztet meleg időben is, meglátjuk akkor hogyan viselkedik. Részletes infókat a pólóról itt találsz.

Fel